понеділок, 15 січня 2018 р.

Новорічні обряди та традиції



Традиційно різниця між колядками, щедрівками та засівалками суттєва.

 Колядки виконують на Різдво - 6-7 січня щедрують — напередодні старого Нового, 13 січня, а от засівають вже в перший день Нового року (старого Нового року), тобто 14 січня . В окремих регіонах існує традиція щедрувати і напередодні свята Хрещення Господнього (Водохреща) 18 січня.
В колядках здебільшого прославляють народження Христа, а щедрівками бажають добробуту родині, багатого урожаю тощо. Засівалки за змістом схожі на щедрівки. Однак їх співають вранці 14 січня, на свято Святого Василя. Це чітко відображається в текстах: якщо у щедрівках є постійне повторення слів про «добрий вечір» або «щедрий вечір», то в схожих за змістом та побажаннями засівалках повторюється «Сію-вію, посіваю» та подібні слова, адже саме вранці на Новий рік традиційно хлопці засівають зерном хати сусідів та родичів, приспівуючи відповідні обрядові пісні. Окрім того, у деяких засівалках згадується Святий Василь.
Також більш традиційним вважається колядування у виконанні чоловіків та хлопців, тоді як щедрувати за звичаєм мають жінки та дівчата.
І ми дотримуємося звичаїв та традицій українського народу та прививаємо шану до культури українців підростаючому поколінню.






Немає коментарів:

Дописати коментар